Radionica i predavanja RAST ISTRE

Lipanj 2015.  

U sklopu projekta RAST ISTRE (Očuvanje prirodne baštine - revitalizacija voćnih vrsta karakterističnih za područje Istre) 19. lipnja 2015. u mjestu Pobegi kraj Kopra je održana radionica. Dr. sc. Željko Prgomet je tom prilikom održao predavanje na temu "Proizvodnja sadnica šipka i žižule".

 

 


 

 

Voćarstvo Mediterana - predavanje u Rapcu

Svibanj, 2015.  

Za sudionike časopisa "Gaia" u Rapcu, 16. svibnja 2015., dr. sc. Željko Prgomet je održao predavanje na temu "Voćarstvo Mediterana". Prisutni su bili poljoprivrednici i hobi proizvođači iz cijele Slovenije.

 


 

 

Radionica "Precjepljivanje starih stabala maslina"

Travanj, 2015.  

Dr. sc. Željko Prgomet je 17. i 18. travnja 2015. održao radionicu pod naslovom "Precjepljivanje starih stabala maslina" maslinarima otoka Raba.

Zbog velikih problema s paunovim okom i abnormalnom defolijacijom stabala na autohtonoj sorti otoka Raba, Oblici-Orkuli, što dovodi do vrlo slabe i neredovite rodnosti, postoji veliki interes maslinara za precjepljivanjem.

Radionica je održana tijekom dva dana i uključivala je teoretski i praktični dio.


 

 

Posjeta pčelara iz Bjelovara

Travanj, 2015.  

Nedavno su naš rasadnik posjetili pčelari iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji su zainteresirani za uzgoj pitomog kestena za potrebe ispaše pčela i dobivanje kvalitetnog meda.

Nakon predavanja o pitomom kestenu i njegovom plantažnom uzgoju, pokazali su poseban interes za sadnjom par tisuća sadnica pitomog kestena, i to sorata koje su otpornije na osu šiškaricu i rak kore i koje možete naći u našem rasadniku "Skink".


 

 

Posađena najveća plantaža nara u Istri

Ožujak, 2015.

Najveća plantaža šipka - nara (Punica granatum) u Istri posađena je u općini Vižinada. Na površini od 1 ha, sa 650 sadnica, razmaka sadnje 5x3 m, nalaze se sorte: Ciparski, Konjski zub, Glavaš, Dubrovački, Barski i Rovinjski. Plantaža je podignuta od strane tvrtke "Skink".  Sadnice proizvodimo u našem rasadniku, gdje još u proizvodnji imamo oko 8 različitih sorata šipka.

U sklopu projekta "RAST ISTRE" održana je i radionica.


 

 

10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Veljača, 2015.

10. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem održano je od 26.-28. veljače u Svetom Martinu na Muri. Tema savjetovanja bila je "Udruživanje kao uvjet daljnjeg razvoja hrvatskog voćarstva", a naš dr.sc. Željko Prgomet je održao predavanje na temu: "Prvi rezultati istraživanja na introduciranim sortama pitomog kestena u agroekološkim uvjetima zapadnog priobalja Istre".


 

 

Centro Regionale di Castanicoltura

Siječanj, 2015.

Dr.sc. Željko Prgomet napisao je članak o stanju kestena u Hrvatskoj koji je objavljen u časopisu "Centro Regionale di Castanicoltura" iz Torina, Italije. Cijeli članak možete pronaći ovdje.

 

 

Predstavljanje knjige

23.studeni 2014.

"U Rukavcu je jučer uspješno predstavljena naša knjiga "Pitomi kesten" uz knjigu kolege Mujića "Prerada kestena i smokava".

 

 

Posjeta pčelara iz Krapine

Listopad, 2014.

U posjetu su nam stigli pčelari iz Krapine koje su zanimali naši pitomi kesten i koji su uz kratko predavanje saznali više o njegovom uzgoju. Pedesetak okupljenih odlučilo je u Krapinu odnijeti i svoj primjerak sadnice koje će posaditi za svoje pčele za pašu. Nadamo se da su sudionici uživali u posjeti i veselimo se još kojem ugodnom druženju!"

 

 

Dani smokava na Krku

Rujan, 2014.

"Od 5.-7.rujna 2014. Grad Krk organizirao je Dane smokava. U subotu, 6.rujna, naš dr.sc.Željko Prgomet održao je predavanje na temu "Uzgoj smokava u ekstremnim uvjetima". Nakon predavanja podijelile su se i sadnice smokava iz našeg rasadnika svim okupljenima, a bilo je i vremena za pitanja i konzultacije vezane uz uzgoj smokava, uz odlične delicije krčkih ugostitelja. Više pogledajte u reportaži HRT-a."

 

 

Časopis Gaia

Kolovoz 2014.

"O svom posjetu i lijepim iskustvima u našem rasadniku pisao je i slovenski časopis Gaia"

Gaia - Kolovoz 2014
Gaia - Lipanj 2014

 

 

Radionica "Maslina i njeni proizvodi - nove mogućnosti na otvorenom europskom tržištu" u Šibeniku

Lipanj, 2014.

4.lipnja 2014. na Veleučilištu u Šibeniku u sklopu projekta "Jadranska infrastruktura za transfer tehnologija - TTAdria" održana je radionica pod nazivom "Maslina i njeni proizvodi - nove mogućnosti na otvorenom europskom tržištu". Organizatori su bili Veleučilište u Šibeniku i Veleučilište "Marko Marulić" u Kninu zajedno s partnerima. Cilj radionice je bio upoznati maslinare i poduzetnike o novim znanstvenim i stručnim dostignućima s polja maslinarstva, kao i s mogućnostima zaštite ove plemenite biljke. U sklopu radionice održane su prezentacije među kojima je i dr.sc. Željko Prgomet održao predavanje na temu: "Mogućnosti plasmana proizvoda od masline kroz turističku sezonu".

 

 

Seminar "Revitalizacija voćnih vrsta u Istri"

Svibanj, 2014.

U Kongresnoj dvorani Obrtničkog doma u Poreču 24.svibnja 2014. održan je stručni seminar u okviru radnog paketa 5 projekta RAST ISTRE. Naglasak je bio na nekoliko voćnih kulturu i uključivalo je šipak, badem, planiku, ladonju i žižulu. Dr.sc. Željko Prgomet je tom prilikom održao predavanje na temu : "Žižula - proizvodnja sadnog materijala i načini uzgoja".

 

49. Međunarodna vrtna izložba - FLORAART 2014.- nagrada za najljepši detalj!

Svibanj, 2014.

Na 49. Međunarodnoj vrtnoj izložbi FLORAART 2014. održanoj na zagrebačkom Bundeku od 28.05. do 01.06. osvojili smo nagradu za najljepši detalj s našim "Eko maslinikom". Uvelike nas je razveselila ova nagrada za trud, ali i posebnost naše mini istarske kampanje!

Od 28.05. do 01.06. pronađite nas na Bundeku u Zagrebu, na 49. Međunarodnoj vrtnoj izložbi - na FLORAARTU!
Zainteresirani će, između ostalog, imati mogućnost predbilježbe za ovu jesen za sadnice pitomog kestena, cijepljenog oraha, duda (murve), žižula, nara, smokava, maslina...  Vidimo se uskoro!

 

Radionica cijepljenja i presađivanja ožiljenih reznica biljaka u Rovinju

Svibanj, 2014.

17. svibnja 2014. u organizaciji tvrtke Unichem u našem smo rasadniku ugostili 50-ak gostiju iz Slovenije. Održali smo radionicu cijepljenja i presađivanja ožiljenih presadnica biljaka. Svaki je polaznik radionice na kraju ponio kući sa sobom po jednu presađenu ožiljenu reznicu smokve, sorte Tiger


 

Radionica cijepljenja pitomog kestena i zaštite od raka kore

Svibanj, 2014.

02. svibnja 2014. u organizaciji Udruge Lovranski marun u Lignju je održana radionica na temu "Precjepljivanje stabala pitomog kestena s otpornijim sortama na bolesti i štetnike” koju je držao dr.sc. Željko Prgomet. Pritom je održana još jedna radionica na temu “Tretman stabala maruna sa efektivnim mikroorganizmima u cilju povećanja otpornosti na bolesti i štetnike” dr.sc. Ibrahima Mujića i Nedjeljka Jovanovića.

 

Dani maslina i maslinovog ulja, Rab 2014

Travanj, 2014.

Poduzeće SKINK d.o.o. osnovano je 1994. godine i od tada, kao obiteljsko gospodarstvo, vrlo uspješno razvija proizvodnju voća, povr​ća i cvijeća, te rasadničarsku proizvodnju. SKINK raspolaže s oko 4 ha zemljišta. Rasadnik je podignut na površini od preko 8000 m² od čega gotovo 1000 m² zauzima plastenik.

 

Predavanje o uzgoju smokava u Medulinu

Travanj, 2014.

Uoči Dana planete Zemlje 22. travnja 2014. u Medulinu je održano predavanje dr.sc. Željka Prgometa na temu "Uzgoj smokava". Tom su se prigodom svim sudionicima predavanja dijelile sadnice smokava proizvedenih u našem rasadniku "Skink", a u organizaciji Udruge za poticanje uzgoja mediteranskih kultura AGROMEDITERAN

 

I Vrtlarica sadi pitomi kesten!

Ožzjak, 2014.

Ekipa HRT-ove emisije "Vrtlarica" posjetila je naš pokusni nasad kestena još ujesen i snimila prilog o značaju sadnje križanaca pitomog kestena. Emisiju Vrtlarice koja je prikazana 23.ožujka pod nazivom "Nove metode" možete pogledati ovdje :http://www.hrt.hr/enz/vrtlarica/239090/.

 

 

Izlaganje rezultata istraživanja na smokvama i maslinama u Splitu na 9.znanstveno-stručnom savjetovanju hrvatskih voćara te predavanje u Dubrovniku na 2. agrometeorološkoj radionici pod nazivom "Zaštita okoliša i poljoprivreda"

Ožujak 2014

 

Dodjela priznanja za znanstveni i stručni rad u maslinarstvu

Veljača, 2014.

Na Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana u Splitu 22. i 23. veljače 2014. dodjeljena je povelja "VITEZ HRVATSKOG MASLINARSTVA" dr.sc. Željku Prgometu za znanstveni i stručni rad na polju unapređenja uzgoja maslina. Tu prestižnu nagradu je osobno primio iz ruku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

 

 

Predavanje o uzgoju pitomog kestena u Sv.Martinu na Muri

Prosinac, 2013.

Voćarima Međimurske županije u Svetom Martinu na Muri održali smo predavanje na temu "Stanje i perspektive uzgoja pitomog kestena". Zbog dobrih ekoloških uvjeta za uzgoj ove kulture u plantažnim oblicima na području Međimurja, pokazao se veliki interes od strane voćara. Iskustva koja imamo na istraživanjima i praćenjima stanja uzgoja pitomog kestena u Europi i svijetu prenijeli smo prisutnima. Vrlo deficitarna kultura s dosta visokom cijenom plodova na tržištu EU-a je garancija sigurnosti plasmana i dobrog prihoda.

 

 

Europski kongres o pitomom kestenu

Listopad, 2013.

Od 9. do 13. listopada sudjelovali smo na II. Europskom kongresu o pitomom kestenu u Debrecenu na kojem smo saznali puno o trenutnom stanju pitomog kestena u Europi, ali i šire. Posjetili smo šumske sastojine pitomog kestena u Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj i upoznali se sa stručnjacima iz cijelog svijeta. Predavanje o genetskoj analizi naših kestena u Istri i Primorsko-goranskoj županiji također je bilo dio prezentacija. Uvijek je lijepo sudjelovati takvim kongresima i saznati novosti i iz drugih zemalja.

 

 

"Pomlađeni stoljetni maruni" na Plodovima zemlje

Listopad, 2013.

U našem pokusnom nasadnu pitomog kestena ugostili smo ekipu iz emisije HRT-a "Plodovi zemlje". O čemu smo pričali možete čuti na linku  pod naslovom "Pomlađeni stoljetni maruni" (od 00:25:00).

 

 

Knjiga "Pitomi kesten"

Rujan, 2013.

"Knjiga "Pitomi kesten" po sadržaju i formi predstavlja značajan doprinos znanstvenoj i stručnoj literaturi u području koje pokriva, tim više jer ovakve literature nema na našem području. "

Prof.dr.sc. Ibrahim Mujić

Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja: Uvod, Botanička svojstva pitomog kestena, Razmnožavanje pitomog kestena, Ekološki uvjeti za uzgoj pitomog kestena, Podizanje nasada pitomog kestena, Proizvodnja, Sorte i tipovi pitomog kestena, Bolesti i štetnici pitomog kestena, Berba, klasiranje i skladištenje pitomog kestena, Troškovnik podizanja pitomog kestena.

Nadamo se da će naša osobna iskustva i iskustva naših suradnika, opisana u ovoj knjizi, pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima pitomog kestena u rješavanju problema u uzgoju ove vrijedne voćke. Bit ćemo jako zadovoljni i ponosni ako ovom knjigom budemo utjecali na podizanje novih kestenika i obnavljanje postojećih starih stabala.

Knjiga se može nabaviti kod nas u rasadniku po cijeni od 100kn. Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti nas, knjigu Vam možemo i poslati na Vašu adresu, plaćanje pouzećem.

 

 

Knjiga "Smokva"

Prosinac, 2003.

​ "Knjiga je namjenjena svima koji su zainteresirani za smokvu, od amatera koji ovu voćku uzgajaju na okućnicama do domaćica koje će naći recepte za poslastice na bazi ploda smokve. Knjiga je, dakako, namijenjena i stručnjacima koji će osvježiti znanja stečena tijekom školovanja i upoznati nove tehnologije uzgoja. Posebnu vrijednost knjiga ima za učenike i studente poljoprivredne struke."

Prof.dr.sc. Zlatko Čmelik

Veliko bi nam zadovoljstvo pričinilo saznanje da smo ovom knjigom uspjeli povećati interes za smokvom i oteti je zaboravu, doprinoseći tako širenju njenog uzgoja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima naših primorskih krajeva. Mlađe bi generacije poljoprivrednika trebale biti nosioci suvremene proizvodnje smokve za tržište, a danas upravo njima najčešće nedostaje znanja za uspješan uzgoj i plasman. Knjiga bi to stanje trebala donekle popraviti, te se nadamo da će sa širenjem iskustva dočekati još nekoliko izdanja. Zbog lakog i pristupačnog stila, vjerujemo da će biti zanimljivo štivo i svim ostalim ljubiteljima smokve, biljke lijepog, mirisnog stabla i ukusnih plodova.

Knjiga se može nabaviti kod nas u rasadniku po cijeni od 70kn. Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti nas, knjigu Vam možemo i poslati na Vašu adresu, plaćanje pouzećem.