Više o nama

Rasadnik Skink d.o.o. osnovan je 1994. godine na području Rovinja i od tada, kao obiteljsko gospodarstvo, uspješno razvija proizvodnju voćnih sadnica i ukrasnog bilja, te pruža usluge savjetovanja i izrade programa podizanja višegodišnjih nasada, kao i edukacije i radionice u poljoprivredi. Sve je započeo Željko Prgomet sa svojim roditeljima, stručnjak u mediteranskoj poljoprivredi te doktor agronomskih znanosti i istovremeno i dugogodišnji profesor na Veleučilištu u Rijeci, a obiteljski posao već 3. generaciju nastavlja kćer Iva, također doktor agronomskih znanosti i stravstvena ljubiteljica biljaka.
Raspolažemo s oko 4 ha zemljišta, a rasadnik se proteže na površini od 8.000 m2 od čega 1.000 m2 zauzimaju staklenik i plastenici.

U sklopu rasadnika odnedavno se nalazi obrazovni centar u kojem se održavaju razne stručne radionice te predavanja. Raspored radionica i predavanja te novosti i više informacija o njima možete pratiti ovdje.

Naš je cilj spojiti znanstvena istraživanja i stručno znanje i iskustvo. Godine usavršavanja i učenja te suradnje s kolegama i stručnjacima iz cijelog svijeta pokušavamo prenijeti u proizvodnju te savjetovanje proizvođačima i svim ljubiteljima biljaka. 

Maslina (Olea europaea L.) je stablo koje zbog svojeg preživljavanja i otpornosti na teške uvjete u kojima već tisućljećima raste, simbolizira snagu te je simbol mira, odanosti i mediteranskih zemalja. U Istri maslina predstavlja i dio načina života. Tim tragom smo od samih početaka odlučili i mi dati svoj obol proizvodnji maslina te raspolažemo bogatim iskustvom u proizvodnji sadnica maslina.

Posebno smo ponosni na našu kolekciju sorata smokvi (matična stabla u sklopu rasadnika s 51 različitom sortom). U proizvodnji imamo uvijek oko 10 različitih sorata smokvi te smo nedavno (rujan 2020.) izdali i knjigu “Smokva (Ficus carica L.)” u koju smo utkali godine iskustva i rada na ovoj iznimnoj kulturi. Više o knjizi saznajte ovdje.

Već smo neko vrijeme aktivni i u proizvodnji sadnica pitomog kestena, domaćih ekotipova krupnijeg ploda (maruni) i europsko-japanskih križanaca, otpornih na kestenovu osu šiškaricu i otpornijih na rak kore. U želji da ljubiteljima ove vrste pružimo glavne informacije o uzgoju i njezi na jednom mjestu, 2013. godine smo objavili knjigu “Pitomi kesten (Castanea sativa Mill.)”. Više o knjizi pronađite ovdje.

Osim bogate tradicije proizvodnje sadnog materijala voćaka i ukrasnog bilja, u ponudu našeg rasadnika uključeno je i: izrada projekata za trajne nasade, savjetovanje i vođenje tehnologije višegodišnjih nasada, edukacije i stručni izleti u poljoprivredi, hortikulturno uređenje te sušenje voća, povrća i aromatičnog bilja.

Poštujući Vaše želje, izradit ćemo detaljan projekt sa sadržajem i ugođajem koji će Vam pružiti prijatna hladovina budućeg vrta.