Posjeta Centra dr. Rudolfa Steinera

17.11.2021. / Novosti

Centar dr. Rudolfa Steinera organizirao je dvodnevno edukacijsko-studijsko putovanje u Istru, od 16. do 17. studenog 2021. godine, za ekološke proizvođače središnje Hrvatske te su nas pritom posjetili u našem rasadniku.

Iz pera Centra dr. Rudolfa Steinera o posjeti:

"U srijedu, 17. studenog 2021.godine, organiziran je razgled i edukacija u rasadniku Željka Prgometa u Rovinju. Ovo vrijedno imanje je obiteljsko nasljeđe koje se vjerno čuva već nekoliko generacija, a kako funkcionira cijeli sustav rasadnika i na koje probleme nailaze u svojoj proizvodnji, pojasnili su profesor Željko i njegova kćer Iva Prgomet. Po struci agronom i doktor znanosti, Iva Prgomet podijelila je svoje bogato iskustvo koje je stekla tijekom obrazovanja i praksi u različitim zemljama diljem svijeta te naučeno nastoji usaditi u obiteljski rasadnik. Ukazali su na već poznati problem, a to je utjecaj stranih poljoprivreda, posebice Kine u poljoprivrednoj industriji kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu. Posljedice klimatskih promjena već su došle na naplatu i također utječu ne samo na poljoprivredni sektor, već cjelokupnu svjetsku ekonomiju. Neke kulture koje su bile specifične za područje Istre, danas su rasprostranjene diljem Hrvatske. Istra je 1. regija u svijetu po kvaliteti maslinovog ulja, međutim prof. Prgomet napominje da na svom području ne cijenimo dovoljno ekološku i biodinamičku poljoprivredu koja daje dodanu vrijednost finalnom proizvodu, a čija je potražnja u svijetu sve veća. (...) Zaključak okruglog stola (op.a., kojem je sudjelovao i naš Željko Prgomet) održanog u sklopu 2. Hrvatskih dana biodinamike, bio je da uz svakodnevne izazove koji su se jasno definirali i naglasili, ipak jest taj da vrhunski proizvod možemo dobiti samo kroz vrhunsku proizvodnju a takvi proizvodi uvijek imaju budućnost kroz svoje kupce. U ovom slučaju budućnost je i u sinergiji biodinamike i vrhunskog turizma koji idu ruku pod ruku."

Izuzetno nam je zadovoljstvo bilo ugostiti u našem rasadniku grupu entuzijasta iz Međimurske i Varaždinske županije vođenih od strane Centra dr. Rudolfa Steinera.

Veselimo se zajedničkim projektima i daljnjoj suradnji!