Kaki

(Diospyros kaki)

Kaki (Diospyros kaki) je listopadno stablo čiji plodovi dozrijevaju u kasnu jesen (listopad-prosinac).

Podrijetlom je iz Kine gdje se uzgaja već više od 2 tisuće godina, dok je u Japanu postala iznimno poznata voćna vrsta te je od tamo i najvjerojatnije došla u Hrvatsku i prema tome se kod nas i udomaćio naziv “japanska jabuka”.

Osim sočnih plodova, dekorativnog je izgleda, bilo u ljeto (zbog velikih listova i hlada), jesen (zbog predivnih crveno-narančastih listova i plodova) ili zimi (kad često veliki narančasti plodovi znaju ostati na stablu i nakon što svi listovi popadaju).

Kaki je biljka sa sposobnošću preživljavanja u različitim uvjetima, u velikoj mjeri otporna na štetnike i bolesti (vrlo je prikladna za ekološki uzgoj), a relativno je i otporna na sušu nakon što se primi i zakorijeni na određenom mjestu. Kaki može podnijeti i niže temperature (i do -15 ˚C), ukoliko one ne traju predugo te se stoga može uzgajati i na obali, ali i na kontinentu.

Jedan od glavnih čimbenika za uspješan uzgoj ove voćne kulture je izbor položaja s ugodnom mikroklimom, bez jakih vjetrova, ali i dobra priprema terena, kao i odabir kvalitetnih sadnica.

Plodovi su bogat izvor vitamina C i A, kao i vlakana te stoga pridonosi očuvanju zdravog vida i jačanju imuniteta. Konzumacija ovih plodova je blagotvorna za probavu, a osim toga i snižava i kolesterol, a dobar je i protiv začepljenja žila.

Zapostavljeno je voće zbog nedovoljnog poznavanja pravog trenutka konzumacije svježeg ploda (postoje sorte čiji se plodovi prije jedenja trebaju pustiti da omekšaju i oni koje se može jesti i prije), dok su prerađevine od kakija prave delicije (rakije, džemovi, sladoledi, a naročito sušeni kaki).

U našoj ponudi imamo sljedeće sorte:

  • Tipo
  • Vaniglia
  • Rojo Brillante