Naranča

(Citrus sinensis)

Naranča je dekorativna zimzelena biljka bijelih i vrlo mirisnih cvjetova te okruglih sočnih plodova. Podrijetlom iz Indije i Kine, uspijeva u područjima s toplom klimom. Može narasti i do 10 metara. Uzgaja se najvećim dijelom zbog ploda (za proizvodnju sokova, džemova, likera, itd.), iako se i cvjetovi naranče koriste u proizvodnji parfema i raznih ljekovitih preparata. Dobar je izvor vitamina C, folne kiseline i kalcija.

Stablo naranče najbolje raste na toplim i osunčanim pozicijama. Ipak, kao i ostali agrumi, osjetljiva je na hladnoću te je potrebno zaštititi stablo pri niskim temperaturama. Na kontinentu se može uzgajati u vazama, pri čemu je neophodno biljku tijekom zime unijeti u zaštićeni prostor.

Zanimljivosti:

– Etimologija riječi „naranča“ seže do sanskrtske riječi „naranga“ koja se zatim prevela kao „orange“ (engleski), „naranja“ (španjolski), „laranja“(portugalski), „naranča“(hrvatski), …

– Narančasta boja je dobila ime prema naranči. Prije nego što je naranča uvezena iz Kine u Europu, narančasta boja se nazivala „žuto-crvena“.

– Naranče čine oko 60% ukupne proizvodnje svih agruma u svijetu.

– Kora ploda naranče se koristi za proizvodnju čaja, slatkiša, te za čišćenje masnih mrlja.