Kumquat

(Fortunella margarita)

Kumquat je agrum čija je postojbina južna Kina. To je biljka grmolikog oblika koja može podnijeti niske temperature i do –10°C ako je cijepljena na Poncirus trifoliatu te se stoga može uzgajati vani (ali zaštićen od jakih vjetrova) u našem priobalnom području i tijekom zimskog mirovanja. Uzgojena u kontejneru može se držati u staklenicima i osvjetljenim prostorijama i u kontinentalnom dijelu.

Stablo može doseći visinu do 2,5-3,0 m i na sebi imati i par stotina vrlo lijepih plodova koji dozrijevaju od studenog do kraja veljače. Plodovi se mogu zadržati i do svibnja.

Kumquat cvjeta tijekom ljeta u više navrata, tako da na stablu može biti plodova različitih veličina i zrelosti.

Plodovi mogu biti duguljasti i okruglasti, promjera 2-3 cm i žuto narančaste boje. Sok u plodu je slatko-kiselkastog okusa i aromatičan. Obiluje vitaminima, bogat je željezom, magnezijem i kalcijem, jača imunološki sustav i poboljšava vid. Marmelada od zrelih plodova kumquata je odlična delicija.

Mogući nametnici su grinje, štitaste uši i moljac.

Kao i drugi agrumi, ima potrebu za željezom i vrlo često mladi izboji bivaju klorotični (blijedi).

Uzgoj u posudi traži intenzivnije zalijevanje i prihranu, ovisno o volumenu posude, veličine i starosti sadnice, kao i mjesta čuvanja.

Rezidba se može raditi tijekom cijele godine, ovisno o potrebi. Odstranjuju se izboji koji zagušuju unutrašnjost krošnje, kao i skraćuju isti u cilju održavanja postojeće forme.

Zanimljivosti:

  • U Europu je kumquat prvi donio škotski prirodoslovac Robert Fortune 1846. godine, po kome je rod Fortunella i dobio ime.
  • Naziv „kumkvat“ dolazi od kineskog jezika – kam kwat (kam kvat), što znači „zlatna naranča“.
  • Plod se jede cijeli, dakle zajedno s korom, koja daje pomalo slatkasti okus plodu.