Planika

(Arbutus unedo)

Planika (Arbutus unedo) je zimzeleni grm ili stablo, vrlo dekorativnog izgleda čiji jestivi plodovi dozrijevaju u kasnu jesen. Ne dozrijevaju svi plodovi istovremeno, pa se na istom stablu mogu uočiti različito obojeni plodovi (od zelene, žute, narančaste do crvene boje). Također, tijekom jeseni se u isto vrijeme na stablu nalaze i zreli plodovi i zvonoliki cvjetovi, dodatno dajući ukrasnu notu ovoj voćki. Planika je rasprostranjena uzduž tzv. Mediteranskog bazena, te ju je, stoga, poželjno uzgajati na mediteranskom području s blagom klimom ili pak na kontinentu u vazi, tijekom zime sklonjenu od jakog vjetra ili u zatvorenom prostoru. Poprilično dobro podnosi niske i visoke temperature, te starija stabla mogu tolerirati i veće količine mraza bez ikakvih oštećenja. Ipak, temperature od -10 ˚C i niže mogu dovesti do odumiranja što značajno ovisi o duljini trajanja niskih temperatura.

Heliofilna je vrsta, ali i dobro raste kad je djelomično izložena suncu, a dijelom u sjeni. Može rasti na slabo alkalnim i slabo kiselim tlima (pH 5,0-7,2), te ne podnosi zaslanjena tla.

Plodovi su bogati vitaminom C, vlaknima, pektinima, kalcijem, te raznim antioksidansima. Mogu se konzumirati u svježem stanju, iako se više koriste za razne prerađevine poput džemova, kompota i želea od planike, te rakije i likera, a spada i u medonosnu biljnu vrstu te njen med postiže vrhunsku kvalitetu.

Također ima veliki značaj u biološkoj raznolikosti, gdje tvori razne biljne asocijacije te omogućava sklonište i izvor hrane raznim organizmima poput kukaca, ptica i sisavaca.