“Reži, reži, reži me, ti to radiš najbolje (rezidba maslina)”

11.03.2023. / Novosti - Radionice

„ Ako obrađuješ tlo ispod masline tada je moliš da ti rodi, ako uz to još i gnojiš tada je zaklinješ da ti rodi, ali ako je režeš tada je prisiljavaš da ti rodi.“

J.M. Columella, 1. st.

O potrebi rezidbe zna se puno, ali o pravilnoj rezidbi masline još uvijek postoji mnogo nedoumica.
Naučite na ovoj radionici više o načinima i vremenu rezidbe, oruđu i opremi potrebnoj za rezidbu. Prepoznajte i odaberite za svoje nasade osnovne uzgojne oblike te saznajte kako pravilno orezati neke od najprisutnijih sorata u našim područjima.
Radionica obuhvaća rezidbu od uzgoja sadnice, formiranja uzgojnog oblika i rezidbe na rod.

Sastoji se od teoretskog i praktičnog dijela. Molimo sudionike da se adekvatno obuku jer će praktični dio biti na otvorenom.
U slučaju kiše radionica se odgađa na sljedeći dan.

U cijenu radionice je uključena marenda te jedna 2-godišnja sadnica masline koju ćete orezati, posaditi te na njoj dalje upotrijebiti znanje stečeno na ovoj radionici.

Molimo zainteresirane da se unaprijed prijave jer je broj polaznika ograničen.

Predavač: doc.dr.sc. Željko Prgomet

Prijave na mail ili telefon: rasadnik@skink.hr; 099 221 4698 (broj polaznika je ograničen)

Cijena: 95 €

Mjesto: Rasadnik „Skink“, Cesta za Valaltu-Lim 20/c, Rovinj

Datum i vrijeme održavanja radionice: Subota, 11.03.2023., 10-16h

O predavaču:
Željko Prgomet
Po struci agronom, doktor znanosti, specijalist u voćarstvu Mediterana. Tijekom svog 40-godišnjeg radnog iskustva bio je znanstveni istraživač na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, profesor na Veleučilištu u Rijeci, te voditelj svog rasadnika koji je godinama bio znanstveno-istraživačko-stručna baza za studente i ljude koji su htjeli nešto više naučiti o poljoprivredi. Vodio je brojne radionice na temu maslinarstva i voćarstva Mediterana po primorskim županijama te je bio član raznih međunarodnih stručnih i znanstvenih projekata.